#ourkitchensrule suvevoor haapsalus

laud1pärast barbara ja henri suvevooru viljandimaal võtsime end koduteel autos kokku ja mõtlesime välja plaani, mida ja kuidas täpselt oma suverestoranis teha. kontseptsiooni lähtepunktiks võtsime siis kokku lepitud kohaliku tooraine ja lisaks tahtsime, et menüü oleks suviselt kerge, värskendav ja tervislik. taaskord tuli appi the forest feasti kokaraamat, kust sain inspiratsiooni terveks eelroaks, mitmeks pearoa komponendiks ja hommikusöögikski.

laulasmaa vaarikad

kuigi tooraine pidi olema maakondlik, rikkusime magustoidu koostisosi kogudes reegleid ning korjasime kirsid tallinnast ja vaarikad laulasmaalt. et oli imeilus ja soe ilm, oleks soovinud laulasmaal pikemaltki peatuda, aga aeg ei andnud arutust ja järgmised kokku lepitud varustamispunktid ootasid.esimene peatus tooraine kogumisel oli kirimäe ürdiaed, kust saime suure viha erinevaid herbe ja ürte, lisaks salatipea ja suvikõrvitsaid. eelroa jaoks oli meil vaja münti ja basiilikut, neid saime kenasti. pearoa jaoks tahtsime palju rosmariini, nii liha maitsestamiseks kui varraste tegemiseks. kuna aga suvi ei ole herbidele kerge olnud, ei saanud ürdiaia perenaine meile rosmariini anda. õnneks pakkus ta välja suurepärase alternatiivi iisopi näol, mis sobib samuti metsloomaliha ja lamba maitsestamiseks ning millel on ka korralikud puitunud varred, mille otsa saime paprika, tomati ja punase sibula lükkida. ja et oleme varasematel kogunemistel täheldanud, et värske soolakurk on suurim hitt, tegime neid seekord pesukausitäie, nii et ürituse lõppedes oli neid paar tükki ülegi. pearoaks kasutasime kohalikku lammast, aga selle hankimisest ma pilte ei lisa. ütleme nii, et enam värskemat toorainet on raske saada.

menüü1 menüü2peza

menüüdeks tahtsin juba ammu vana kokaraamatu lehti kuidagi kasutada ja antikvariaadist leidsin sellise vahva piltidega laste kokaraamatu, millest lehtede välja rebimise teel sündisid rustikaalsed menüüd. sel korral ei kasutanud ma ka oma “korralikku” käekirja ja illustratsioonid lisandusid kuidagi iseenesest. laua katmisel kasutasin ainult kohalikku kraami – meie haapsalu majakesse on toodud paras hulk linnakodudest üle jäänud nõusid ja segasummasuvila stiilis saigi lõbusam. linikud ostsin restorani päeval samaaria poest, aukliku laudlina leidsin kapist ja küünlajalgadena kasutasin tühje veinipudeleid (ise tegin!).

eelroog

mul oli ammu valmis mõeldud, et eelroaks tuleb arbuusisalat. sellest ajast peale, kui selle avastasime, on tegu olnud suvise hitiga – vaja ainult arbuusi, fetat, natuke oliiviõli ja jahvatatud (vürts)köömneid, valmis. seekord lisasin tomatit ja avokaadot ning kokaraamatust näppasin kujunduse ja peale riputatud mündi, basiiliku, mandlid ja kreeka pähklid. eelroa kõrvale jõime (eelistatult uuz-meremaa) sauvignon blanci.

pearoogmalbec

pearoa näol ei olnud ilmselgelt tegemist maailma kõige fotogeenilisema toiduga, aga see oli lihtsalt üks suur taldrikutäis armastust. viis tundi ahjus olemist lihtsalt teeb lambakintsuga nii. aedoad oliiviõli, küüslaugu, peterselli ja fortega on meie suvine klassika, iisopivardad ja porgandikrõpsud olid katsetused uuest kokaraamatust. minu meelest läksid mõlemad täkkesse, porgandid olid pisut krehvtised ja krõbedad, suurimaks puuduseks kogus (liiga vähe muidugi), köögiviljavardad… no seal ei anna väga midagi valesti teha, suurim töö siin oli nende ette augustamine päris vardaga. kindlasti oleks olnud mõnus neid grillida, ent sedakorda sündisid nad ahjus viisaka grilli puudumisel. eelkõige lambale tehtud, aga ka teiste komponentidega sobiva kastme tegin kurgist, jogurtist, sidrunist, mündist ja küüslaugust. lamba marinaadi ja küpsetamise eest vastutas, muuseas, täielikult ixo. pearoa kõrvale jõime malbeci.

tort1tort2kokteil

magustoidu osas polnud mul eriti ideid. suvised pavlovad ja etoni segadikud on muidugi mõnusad, aga esiteks kardan ma beseed ja teiseks tundus mulle, et ka parima tahtmise juures ei sünnita ma beseemagustoidu pähe midagi enneolematut. sobival hetkel jäi silma see postitus ja olin kohe müüdud: võimalus see eelmisel päeval valmis teha ja suur marjahunnik, mis saaks suvedinee jaoks veel kohasem olla? kõige peale uhmerdasin suhkrut sidruntüümiani lehtedega – täiesti juhuslik inspiratsioonisähvatus, mis osutus vägagi õigeks otsuseks. magustoidu kõrvale jõime arbuusimojitot ja nad sobisid omavahel ideaalselt.

pirx supchik

ööbimisega pidus peab ikka hommikusööki ka saama! selle aja peale, kui mina ärkasin, olid külalised juba käinud müüriääre pagaris, kuhu nad suunanud olin, ja ostnud sitaks croissante ja šokolaadisaiu, lisaks veel pätsi imehead ciabattat. ise viskasin kokku kiire suvikõrvitsapiruka lehttaignal ja okroška – mul oli eelmisel päeval olnud mõistust nõude pesemise ajal kartulid ja munad ära keeta, nii et jäi ainult tükeldamise ja maitsestamise vaev.
pärast hommikusööki ja mõningast maja juures aelemist jalutasime natuke mööda imearmsat haapsalukest ka ringi. mitu külalist kurtis, kuidas on näinud haapsalus ainult teed rohuküla praamile ja laterna baari, nii et kõndisime korralikult sinka-vonka mööda puumajakestega tänavaid viigi äärde, siis mööda viigi äärt laineni, siis promenaadile ja jälle sinka-vonka maja juurde tagasi. et karupoeg puhhi kombel oli kõigil tunne, et oleks aeg midagi põske pista, läksime kogu kambaga veel hapsal dietrichi einestama. aitäh, armsad sõbrad, et te nii head külalised olete! teie võõrustamine on alati puhas puhkus ja rõõm.

laud2

Advertisements

5 thoughts on “#ourkitchensrule suvevoor haapsalus

  1. No pole sõnu. Nii isuäratavalt kõlab kõik. Eriti pearoog. Puhas kunst. Avage oma resto! Ma tulen püsikundeks.

    • Aitäh! Kunagi võiks midagi avada küll, aga ma pole veel päris kindel, mis nišš Eesti toiduturult puudu on ja mida ma ka oleksin võimeline täitma. Mul vast pole mõtet avada Vietnami restorani 😁

  2. Pingback: teisipäevane jaur ja kirimäe ürdiaed | there is a crack in everything that's how the light gets in

  3. Pingback: #ourkitchensrule ümbermaailmareis: la fiesta mexicana | there is a crack in everything that's how the light gets in

  4. Pingback: Esimene postituuuuus – Kirimäe Ürdiaed

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s